Rotterdam in coronatijd

Opdrachtgever: gemeente Rotterdam / afdeling Prestatie010 / Doosje met verhalenbundel en herdenkingsmunt / Opgeleverd: februari 2022

De vraag

Ambtenaren van de afdeling Prestatie010 helpen kwetsbare Rotterdammers mee te blijven doen in de samenleving. Door vrijwilligerswerk, mantelzorg of taalles. Door corona valt alles stil. Wat is de impact van de crisis op de ambtenaren én de mensen voor wie zij werken?

Prestatie010 en corona

Mijn aandeel

Nico van Wijk, hoofd van Prestatie010, besluit de mensen van zijn afdeling in januari 2020 digitale nieuwsbrieven te sturen. Zijn teksten zijn opbeurend, positief en met humor. Ze gaan ook over de maatregelen en het beleid van de gemeente Rotterdam. Ambtenaren reageren per email op de berichten en geven een inkijkje in hun leven. Het contact met ‘de doelgroep’ – doorgaans oudere, ongezonde werkzoekenden – verloopt moeizaam. Veel Rotterdammers  zijn bang en  eenzaam. Redden die het?

In dit boekje vertellen zij wat hen én bijstandsgerechtigden is overkomen. De verhalen zijn aangevuld met cliëntverslagen, nieuwsberichten en cijfers over de maatschappelijke impact van Covid-19 op de stad.

Waarom een boekje? Om de coronacrisis te makeren en om te voorkomen dat de tijd al onze herinneringen vervaagd.

ISBN 978-94-92881-64-9

Prestatie010 in coronatijd is geschreven voor deze groep ambtenaren en netwerkorganisaties van de gemeente Rotterdam. Het boekje is begin februari in een doosje met een herdenkingsmunt overhandigd.

Ik heb eerder voor de gemeente gewerkt. In 2019 verscheen  ‘In de bijstand’, verhalen van Rotterdammers.