Open Doors Bezoekerscentrum
Opdrachtgever: Stichting Open Doors / concept, research en realisatie / Opgeleverd: mei 2021 – Harderwijkerweg 136 in Ermelo.
De vraag
Na tientallen jaren in de anonimiteit te hebben geopereerd opent Open Doors de deuren voor het publiek. Wat kunnen we doen op het terrein en in de ruimten waar ooit de garages waren en auto’s en campers tot smokkelvoertuigen werden verbouwd?
Mijn aandeel in dit project
Het Leger des Heils Museum in Amsterdam was mijn visitekaartje voor Open Doors. Najaar 2019 zijn we gaan praten over de wensen en ideeën van deze internationale, interkerkelijke organisatie. We kwamen uit op een Bezoekerscentrum mét museale elementen. Het pand heeft kantoren en enkele garages. Die worden deels afgebroken, opnieuw opgebouwd en ingericht. Ik had de vrije hand in het realiseren van het Bezoekerscentrum.
Open Doors werkt in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten, de Golf-regio, India, Centraal-Azië, China, Zuidoost-Azië, Indonesië en Noord-Korea. Maar het werk is in Ermelo begonnen door Anne van der Bijl. In Nederland bevindt zich ook de meeste informatie.
Maar net als bij het Leger des Heils moest van onderaf worden begonnen: het inventariseren van objecten, geschiedenis en verhalen (toen en nu). Open Doors heeft een actieve historische commissie. Met hen is intensief opgetrokken om de verhalen boven tafel te krijgen.
Om het project gefinancierd te krijgen zijn verschillende onderdelen als kavels ‘aangeboden’ aan donateurs en gepresenteerd in een 3D impressie.
Verhalen
Open Doors, opgericht in 1955, heeft een buitengewoon spannende geschiedenis. Grondlegger Anne van der Bijl was bijbelsmokkelaar. Eerst actief in Oost-Europa en later in andere delen van de wereld. Dat Open Doors, inmiddels actief in meer dan zestig landen ter wereld, uit de anonimiteit wil komen, heeft te maken met de aard van het werk. De aanpak is drastisch veranderd. Om vervolgde christenen te steunen worden andere middelen ingezet…
Drie zalen
Het bezoekerscentrum heeft een theater- filmzaal. Daar begint de tour. Vervolgens komt de bezoeker terecht in de expositieruimte. Daarin een nagebouwd gevangeniscomplex, een ondergrondse drukkerij en de nagebouwde kamer van Anne van der Bijl. Hij startte zijn missie aan huis… De tour eindigt in een gebedskamer. Die wordt ook gebruikt door medewerkers en vrijwilligers. Het Bezoekerscentrum is geïntegreerd in het hoofdkantoor van de organisatie. Er werken 50 mensen. Wereldwijd zijn zo’n 1600 mensen werkzaam voor Open Doors.
Bijbelsmokkel
Bezoekers krijgen in verschillende ruimten een kijkje in de wereld van Open Doors en bijbelsmokkel. Het gaat niet alléén om de spanning achter deze christelijke daad, maar ook om mensen in landen waar het christendom verboden is een stem te geven. Open Doors onderzoekt jaarlijks waar vervolging van christenen plaatsvindt en op wat voor manier dit gebeurt.
Een tweetalige audiotour is onderdeel van het Bezoekerscentrum. Voor kinderen is een apart spelprogramma ontwikkeld.
Succesvol marketinginstrument
‘Met een sluiting van enkele maanden vanwege corona eerder dit jaar zijn we blij dat we nu al 5.000 mensen op deze bijzondere plek hebben gehad’, aldus Open Doors-directeur Maarten Dees in december 2022. ‘We verwelkomen bezoekers vanuit heel Nederland en in allerlei samenstellingen: van individuen die interesse hebben in verhalen uit de vervolgde kerk tot gezinnen met kinderen en van catechisatiegroepen en scholen tot kerkenraden. We hopen dat die stroom van bezoekers door blijft gaan. We horen zelfs dat mensen vaker terugkomen, omdat één bezoek niet voldoende was. En er liggen plannen voor uitbreiding: achter het nieuwe pand wordt een smokkelbos ontwikkeld, waarmee we in het bijzonder tieners en jongeren hopen te bereiken.’