Leger des Heils Museum

Opdrachtgever: Leger des Heils / Opdracht: Museum Concept, Research objecten en verhalen, Samenstelling Expositie, Ontwikkelen interactieve museale content & audiotour / Gerealiseerd: oktober 2014 – Oudezijds Armsteeg 19 in Amsterdam.

Vraag van de opdrachtgever

Het Leger des Heils helpt mensen aan de onderkant van de samenleving. Dat doet het Leger al meer dan 125 jaar. Hoe ziet die missie eruit? Welke verhalen zijn interessant voor een groter publiek? Die verhalen moeten op een eigentijdse manier worden verteld in een nieuw te bouwen pand van het Leger in de Amsterdamse binnenstad. Prinses Beatrix opent het gebouw op 3 oktober 2014.

Mijn aandeel in dit project

Na een pitch te hebben gewonnen mocht ik voor het Leger des Heils aan de slag. Wat een geweldige, eervolle opdracht voor een organisatie die zoveel mensen kennen. Bovendien sluiten religie, geschiedenis en de zorg voor mensen naadloos aan bij mijn interesses. Het Leger des Heils is missie-gedreven, werkt wereldwijd en dat levert per definitie geweldige verhalen op.

Het Leger des Heils Museum mocht uitdrukkelijk geen ‘Majoor Bosshardt Museum’ worden. Wat zij heeft gedaan en hoe zij te werk ging, daarvoor is alle aandacht. Maar de geschiedenis van de geloofsgemeenschap en het liefdadigheidswerk wordt vooral verteld aan de hand van verhalen van ‘gewone’ mensen.

Museumconcept

Het Leger des Heils is op straat ontstaan, in Oost-Londen. Heilssoldaten spreken de taal van de straat. De straat is het werkgebied van het Leger. Vorm en inrichting versterken die beleving. Het karakter van de Oudezijds Armsteeg gaat als het ware over in het pand. Op de muren is rauwe graffiti te zien, met Legersymbolen en Majoor Bosshardt. Tegelijk zij opgemerkt: de straat is in 125 jaar drastisch veranderd en het Leger des Heils ook…

Georgina Verbaan

Museumstukken en ooggetuigen en vertellen het verhaal. Op een bescheiden oppervlakte is relatief veel interactieve multimedia gebruikt. Actrice Georgina Verbaan was bereid om (belangeloos) een  audiotour  in te spreken. Die is tweetalig beschikbaar. Hier hoor je een fragment.

Leger des Heils museum

In het museum werken vrijwilligers en mensen die via de hulpverlening van het Leger werkervaring opdoen.