COC Nederland

Opdrachtgever: COC Nederland en LKP / Opdracht: portrettenbundel ‘Uniform uit de kast’ / Gerealiseerd: najaar 2010

Vraag van de opdrachtgever

Homoseksualiteit is in het licht van de bijbel onaanvaardbaar, aldus de generaal van het Leger des Heils in Londen. Homoseksualiteit verdeelt de internationale organisatie. Hoe gaat het Leger des Heils in Nederland daarmee om? En wat is het verhaal van Nederlandse homoseksuele heilssoldaten?

Mijn aandeel in dit project

Op verzoek van COC Nederland en LKP heb ik een verhalenbundel geschreven. In Uniform uit de kast komen tien homo’s en vier lesbiennes aan het woord. Het homostandpunt leidt soms tot pijnlijke situaties. Incidenten houdt het Leger liever onder de pet en heilssoldaten lopen er niet mee te koop.

Ik heb dit boekje, uitgebracht door Narratio, belangeloos geschreven. Omdat ik het vanzelfsprekende recht op gelijke behandeling steun.

Charles Batenburg, mijn broer, heeft de portretfoto’s gemaakt. Voorwoord, inleiding en het eerste hoofdstuk lees je hier. 

De publicatie heeft het Leger des Heils aangezet om aanbevelingen van het COC en LKP over te nemen. Dat heeft de positie van homoseksuele heilssoldaten in Nederland aanzienlijk verbeterd.